üyelik

Sipariş Takip

Bitki Bakımı
ÇİÇEKLİ SALON BİTKİLERİ
BEGONYA Begonyalar ne yazık ki pek uzun ömürlü bitkiler değildir. Ev şartlarında 1-2 yıl yaşar. Aşırı sulama ve direkt günışığı başlıca ölüm sebebidir. Neyse ki yapraklarından kolayca üretilebilir.
ISI: Oda sıcaklığı yeterlidir. Kışın ısı en az 15 derece olmalıdır.
IŞIK: Direkt günışığından uzak, aydınlık bir köşe idealdir. Kışın biraz sabah veya akşam güneşi faydalı olur. Saksısını arada bir çevirin.
SULAMA: Düzenli sulayın. Kış aylarında suyu azaltın.
NEM: Nemi sever.Havayı nemlendirin fakat yapraklarını ıslatmayın.
Her yıl ilkbaharda saksı değiştirin. Fazla kökleri ayırın. Saksı çok sıkışık olursa yapraklar renklerini kaybeder.Yaprakları veya kök ayrıçlarından kolayca yetişir.
 
 
KARA SEVDA (GYNURA)
Gayet kolay yetişen bir ev bitkisidir. Tırtıklı yaprakları mor damarlı ve üzeri parlak mor tüylerle kaplıdır. Dal uçları zaman zaman alınırsa daha dallı budaklı yetişir. Sarmaşık karakterinde bir bitki olup asma saksılarda çok güzel durur.
ISI: Oda ısısı idealdir.
IŞIK: Biraz günışığı alabilirse yaprakları çok daha renkli olur.
SULAMA: Bahar ve yaz aylarında bol sulanır. Kışın su azaltılır.
NEM: Ara sıra uzaktan su püskürtülür.
 
 
 
AÇELYA (AZALEA)
 Satın alırken bitkinin gürbüz ve sağlıklı olmasına dikkat edin. Bol tomurcuklu fakat açmış çiçeği çok az olsun. Çiçeklenme dönemi bittikten sonra mutlaka aydınlık ve serin bir yere alın. Yazın açık havada gölgeye yerleştirin. Bahçeniz varsa saksıları gölgeli bir yerde toprağa gömmek çok iyidir.Son bahara kadar devamlı sulayın ve besleyin. Hastalıklara karşı zaman zaman bakırlı bir ilaç püskürtün. Cupravit veya Antracol olabilir. Sonbaharda içeride serin ve aydınlık bir yere alın. Çiçek açmaya başlayıncaya kadar burada tutun.
ISI: En iyi serin ortamda yetişir.Kışın 15 derece idealdir.
IŞIK: Kış aylarında aydınlık fakat direkt günışığından uzak,yazın gölgede bulundurun.
SULAMA: Çok önemlidir.Toprağı sürekli ıslak olmalıdır.Nemli olması yetmez.Susuzluk ve aşırı ısı çiçek ve yapraklarını tamamen dökmesine neden olur.
NEM: Çiçek zamanında yapraklarını her gün nemlendirin. Saksı değiştirmeyi iki yılda bir çiçekleri biter bitmez yapın.
 
 
 
AFRİKA MENEKŞESİ (SAINTPAULIA) Kurallara uyulduğu takdirde yetiştirilmesi oldukça kolay ve memnun edicidir. Sabit ısı,dikkatli sulama,yüksek nem,iyi ışık ve düzenli besleme başarının anahtarıdır.
ISI: Kışın 15-16 derecenin altına düşmemeli,cereyan ve ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır.
IŞIK: Işığı sever,kışın güney ve doğu,yazın batıya bakan bir pencere önü idealdir. Direkt güneş ışığından sakının.
SULAMA: Toprağı kurumaya başlayınca ve daima ılık suyla sulayın. Yapraklarına su değdirmeyin. Ayda bir defa büyük bir kaba su doldurup saksıları içine yerleştirin. Suyun seviyesi saksıların altında olsun. Bir saat kadar bekletip çıkarın.
NEM: Yüksek nem şarttır.Her gün çok ince bir püskürteçle su püskürterek nemlendirin.Bu sırada bitkiyi güneşten uzak tutun.
Solmuş çiçek ve yaprakları saplarıyla beraber derhal koparın. Gerekirse saksısını ilkbaharda değiştirin. Bol çiçek alabilmek için saksıda çok fazla kök olmamasına dikkat edin. Kök ayrıçları veya yaprağından kolayca üretebilirsiniz.Yaprağı yarısına kadar toprağa daldırın ve çok fazla sulayarak çürütmemeğe dikkat edin. Uygun bir sıvı gübreyle,üzerindeki talimata uyarak düzenli besleyin.
 
 
YILBAŞI ÇİÇEĞİ (CHRISTMAS CACTUS)
Çoğu zaman çiçekçiden hevesle alınan yılbaşı çiçeği ertesi yıl ne yazık ki açmaz. Kolay yetişen bir çiçek olmakla birlikte bazı istekleri vardır. Dinlenme periyotlarına ihtiyaç duyar.
Öncelikle mümkünse yazın dışarı çıkarın,yarı gölge bir yere yerleştirin. Eylül -ekim aylarında serin bir yere alın ve suyunu iyice azaltın. Kasım başında asıl yerine alın ve sulamayı artırın. Tomurcuktayken kesinlikle yerinden oynatmayın. Çiçekleri bittikten sonra sulamayı tekrar azaltın. Bu şekilde her yıl bol çiçek açacaktır.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Oda sıcaklığı idealdir.Dinlenme zamanı serinde tutulmalıdır: 12 -15 derece.
IŞIK: Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer iyidir.
SULAMA: Çiçekteyken ve yazın düzenli sulayın. Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.
NEM: Yapraklarına sık sık su püskürtün.
Gerekirse her yıl ilkbaharda saksı değişebilirsiniz. Yapraklarından kolayca yetişir. Bir parça yaprak kesin. Birkaç gün dışarıda soldurduktan sonra dikin.
 
 
GLOKSİNYA (GLOXINIA)
Yaz aylarında açan Gloxinia son zamanlarda çiçekçilerde sık rastlanan bir çiçek oldu. Afrika menekşesi ile akraba olan bu çiçek ev şartlarında kolaylıkla yetişir. Satın alırken çok miktarda açılmamış goncası olmasına dikkat edilirse çiçekli zamanı iki ay sürer.
ÖZELLİKLERİ:
IŞIK: Direkt günışığından uzak aydınlık bir yer idealdir.
ISI: En az 15-16 c.olmalıdır.Hava akımı zarar verir.
SULAMA: Toprağı daima nemli olmalı ama aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçek ve yapraklara su değmemesi için ince emzikli bir kapla sulanır. Su ılık olmalıdır.
NEM: Şarttır. Saksının tabağı biraz geniş olup, içine çakıl taşları konur. Saksı taşların üzerine yerleştirilir. Tabağa bir miktar su konur. Buharlaşan su bitkiyi nemli tutar.
Bitkinin çiçekleri geçtikten sonra sulama azaltılır. Yaprakları sararınca saksı serince bir yerde saklanır. İlkbaharda etli kökler dikkatle çıkarılıp,taze humuslu toprakla yeniden dikilir. Köklerin çukur olan üst kısmı yukarıya gelmelidir. Ilık ve aydınlık bir yere yerleştirilir. Yapraklar çıkıncaya kadar pek sulanmaz. Daha sonra yukarıda anlatıldığı gibi bakılır.
 
 
ÇANTA ÇİÇEĞİ (CALCEOLARIA)
Çiçeklerinin garip biçimi ve ilginç renkleriyle her zaman ilgi çekmiştir. Çanta çiçeği çok naziktir. Güneş,sıcak ve hava akımı ona zarar verir. Sabit ısılı ve serin yerde güzel yetişir.Aydınlık bir yere yerleştirilir ve uzaktan su püskürtülerek sık sık nemlendirilir. Çanta çiçeğini evde üretmek zordur. Yetişmiş olarak alınır ve açmış çiçeği az tomurcuğu bol olanlar tercih edilir. Bitki çiçekleri geçtikten sonra saklanmaz.
 
 
SİNERALYA (CINERARIA)
Kış sonlarında çiçekçi vitrinlerini dolduran sineralyalar gerçekten güzel bir hediye olabilir.Kalp şeklinde zarif ve nazik yaprakları vardır. Çarpıcı renklerdeki çiçekleri demetler halinde açar. Sineralya sıcağı hiç sevmez. Oda ısısında çiçekleri 1-2 hafta zor dayanır. Oysa serince bir yerde 4-6 hafta sürer. Susuz bırakılmamalı,toprağı daima nemli olmalıdır. Günışığından uzak aydınlık bir yer idealdir. Sineralya alırken açmış çiçeği az ve bol tomurcuklu olmasına dikkat edilir. Bitki çiçekleri geçtikten sonra saklanmaz. Mevsimi gelince yeniden satın alınır.